SOTE JA ALUEDEMOKRATIAN RAJAT

Tarkoitukseni oli aloittaa uusi sivusto SOTE- ja aluehallintouudistuksia riepottelevilla kirjoituksilla. A-virus viivytti aloitusta parilla viikolla. Ilmeisesti Sipilä sai vihiä tulossa olevista madonluvuista ja veti pois uudistuksensa ja itsensä….

Sipilän-Orpon Sote-Maakuntahallinto olisi luonut ja pitänyt yllä hallitsemattoman määrän erilaisin perustein valittuja hallinto/palvelukeskuksia ja karttaan vedettyjä hallintorajoja ilman kansalaisten demokraattisilla vaaleilla jakamaa vastuullista valtaa.

2019 eduskuntavaaleja ja uutta hallitusta odotellessa haluan palauttaa mieleen ja vakavasti harkittavaksi, mitä näistä uudistuksista kirjoitin Turun Sanomissa marraskuussa 2015:

SOTE JA ALUEDEMOKRATIAN RAJAT

  Ei ole olemassa itse sosiaalitoimen tai terveydenhuollon tehtävistä johtuvaa oikeaa valtakunnallista aluejakoa. Kun satojen ja tuhansien erilaisten Sote – toimenpiteiden yksikkömäärät kerrotaan yksiköiden henkilöstö-, laite-, lääke-, matka- ym. kustannuksilla ja laitetaan saadut summat suuruusjärjestykseen vierekkäin, ei kaaviosta löydy Sote – hallinnon oikeaa porrastusta osoittavia hyppäyksiä. Kaaviosta ei nouse esiin keskittämis- ja hajauttamishyötykasaumia, ei ”oikeankokoista” kuntaporrasta eikä viittä, kahtatoista tai kahdeksaatoista Sote -aluetta tukevia portaita, vaan satunnaisesti, myös vuosien ja vuosikymmenten kuluessa muuttuvasti aaltoileva tehtävä- ja kustannuspylväikkö.

  Sama koskee kaikkia muita aloja. Palvelun, hallinnon ja demokratian porrastukselle, nousulle ja etenemälle, ei löydy oikeaa mittaa itse tehtävistä.

  Riippumatta siitä, millä demokratialla päättäjät valitaan, alueellisen palvelun ja hallinnon yksiköille on yksi toiminnallisesti, taloudellisesti ja kustannuksiltaan oleellinen peruste: Alueellisen palvelun käyttäjän, kansalaisen ja toiminnanharjoittajan on päästävä asioimaan alueellisessa toimintapisteessä julkisella tai omalla kulkuvälineellä päivän puitteissa. Julkisen palvelun ja viranomaisen on päästävä paikanpäälle, toiminnanharjoittajan tai kansalaisen luo päivän puitteissa, yöpymättä.

  Ne Sote -tehtävät ja kaikki muutkin julkisen palvelun tai hallinnon ja kansalaisen väliset asioinnit, joissa ei matkatarpeita ole, voidaan hoitaa valtakunnallisesti yhdessä paikassa tai missä tahansa päätteen ääressä.

  Soten ja muun aluehallinnon ja palvelun aluerajojen vetämisen ainoa painava peruste onkin edestakainen päivämatka. Osittain sattumalta, osittain suunnitellusti kahdentoista läänin Suomi täytti ja täyttää tämän perusvaatimuksen, Lapin etäisyyksiä lukuun ottamatta. Voimmekin vähimmillä mahdollisilla infrastruktuurikustannuksilla tehdä noista entisistä lääninrajoista, muutaman kunnan tarkistuksin, Suomen alueellisten palvelujen, alueellisen hallinnon ja alueellisen demokratian aluerajat. Siis myös Sote -alueet.

  Sote -alueiden ja kaiken muunkin aluetason demokraattisen päätösvallan jako voitaisiin tällöin helposti toteuttaa nykyisillä vaaleilla ja vaalipiireillä, myös viime vaaleihin kahdeksi vaalipiiriksi yhdistetyn neljän alueen aluevaltuustojen valinta.

Osmo Kivivuori

Mynämäki

Tähän voi tänään jatkaa:

Pitkällä tähtäimellä kannattaa tarkistaa aluehallinto-rajat ja vaalipiirirajat yhteneviksi niin, ettei äänikynnys missään vaalipiirissä nouse nykyistä korkeammaksi eikä toisaalta hallinnon päivämatka-periaatteesta tingitä.

Ilman mitään uutta aluehallintolakipakettia puolueet voisivat välittömästi sopia ensimmäisen vaiheen:

Kaikkea nykylainsäädännön nojalla kunnan ja valtion välissä olevaa demokratiaelinten päätösvaltaa käyttämään valitaan näissä vaaleissa valittavat varakansanedustajat tai heidän näihin elimiin valitsemansa edustajat. Näin alueen sisäinen demokraattinen vallanjako saataisiin toteutumaan äänestäjien antaminen äänien mukaan jo heti seuraavissa eduskuntavaaleissa. Nykyisinhän näihin luottamustoimiin päättäjät valitaan puolueiden kunnallis- ja piiritason elimissä, ei äänestäjien valitsemina.

Emme tarvitse emmekä halua EU-vaalien, presidentinvaalien, eduskuntavaalien ja kuntavaalien lisäksi viidettä vaalikierrosta, emme erillisiä maakunta- tms. vaaleja. Vuoteen 2023 mennessä ehdimme tehdä muutoksen yhdistetyistä eduskunta- ja aluevaaleista myös vaalilakiin.